Jalkavoimistelu

Paljasjaloin kävely aktivoi jalkapohjan ihotuntoa

Alaraajojen hyvä lihastasapaino tukee jalkakaaria, kantaluun asentoa, mahdollistaa jalkaterän ja nilkan luisten sekä pehmytkudosrakenteiden yhteistoiminnan. Jalkaterien ja varpaiden liikkuvuuden ylläpitäminen sekä lihastasapainosta huolehtiminen ennaltaehkäisee muodostelmaluistelijoiden jalkavaivoja, joita aiheuttavat jalkojen puutteellinen ja virheellinen omahoito, liikkuminen kovilla alustoilla sekä yksipuolinen ja liiallinen rasitus sekä jalkaterveyttä huonontavat jalkineet.

Jalkavoimistelu tukee jalkaterän ja varpaiden nivelten ja lihasten toimintoja ja ehkäisee virheasentojen syntymistä.

Muodostelmaluistelijoilla jalkaterien ja varpaiden liikkuvuutta rajoittavat erityisesti ahdas ja jäykkä taitoluistin ja jään ulkopuolella käytettävät urheilukengät, jotka usein ovat liian tuetut. Koska taitoluistin on passiivinen jalkine, missä jalkaterä ei pääse toimimaan sille ominaisella tavalla, on erityisen tärkeää pitää jalkaterien lihaskunnosta huolta ja voimistella jalkateriä päivittäin.

 

Paljain jaloin kohti hyvää jalkaterveyttä

Nykypäivänä ihminen kävelee liian paljon kengät jalassa, jonka vuoksi jalkaterän tuntoreseptorit eivät pääse kosketukseen alustan kanssa ja lihastyö jalkaterässä passivoituu lähes kokonaan. Paljasjaloin kävely on ainoa luonnollinen tapa liikuttaa alaraajoja ja jalkaterän lihaksia, jolloin jalkaterän kaikki pienet lihakset pääsevät toimimaan niille ominaisella tavalla. Kun kengät laitetaan jalkoihin, jalkaterien muoto sekä toiminnot muuttuvat.
 
Paljasjaloin liikkuminen aktivoi ja vahvistaa jalkapohjan ihotuntoa sekä alaraajojen nivelten asento- ja liiketuntoa. Lisäksi sillä on keskeinen vaikutus alaraajojen ja jalkaterän lihastoimintojen aktivoitumiseen ja lihasten vahvistumiseen sekä nivelten liikelaajuuksien lisääntymiseen. Nämä toiminnot lisäävät monin tavoin alaraaja- ja jalkaterveyttä sekä yleisterveyttä.