Luistelukoulun info

Luistelukouluissa on syyskausi ja kevätkausi. Luistelukertoja on yleensä 15 sekä syksyllä että keväällä. Syksyllä luistellaan syyskuun alusta joulukuulle ja keväällä tammikuusta huhtikuuhun. Ajankohta vaihtelee jäähallien aukiolon mukaan.

 

 

Ryhmät

 

Luistelukoulussa harjoitellaan kerran viikossa oman ikä- ja taitotason mukaisessa pienryhmässä. Luistelukoulun alkeisryhmissä on tavoitteena oppia luistelun alkeet leikkimielisesti sekä oppia toimimaan ryhmässä. Edistyneempien ryhmissä opetellaan taitoluistelun alkeita. Kaikissa luistelukouluissa tarjotaan useita eritasoisia pienryhmiä. Luistelukouluista valitaan itselle sopiva ajankohta ja paikka. Me huolehdimme siitä, että lapselle löytyy taitotasoaan vastaava ryhmä.

Luistelukoulun ohjaajat seuraavat lasten kehittymistä ja siirtävät heidät tarvittaessa sopivampaan pienryhmään. Lapsen taitojen edetessä hän voi siirtyä pienryhmästä toiseen kesken kaudenkin.

 

 

Ohjaajat ja yhteyshenkilöt

  

Luistelukoulun vastuuvalmentajana toimii Anu Tuunanen (luistelukoulut@hl.fi, 050 562 9111).

Luistelukoulun ohjaajat ovat seuramme kouluttamia. Ryhmän ohjaajan ollessa estynyt opastaa hän sijaisen tuntiin.

Luistelukoulun aikana jäähalleilla päivystää aina luistelukoulun vastaanottaja. Vastaanottaja vastaa kysymyksiisi ja häneltä saa ajankohtaista tietoa. Luistelukoulutunnille saavutaan aina vastaanoton kautta.

 

 

Maksut

 

Laskut lähetetään sähköpostitse ilmoittamaanne sähköpostiosoitteeseen. Lasku sisältää harjoitusmaksun lisäksi seuran jäsenmaksun sekä luistelukoululisenssin. Lisenssi ja jäsenmaksu laskutetaan vain kerran luistelukaudessa (1.5.–30.4.). Mikäli perheestä luistelee useampi lapsi Helsingin Luistelijoissa, on sisaralennus 10% alkaen toisesta luistelevasta lapsesta (halvemmasta harjoitusmaksusta). Alennus ei koske lisenssi- ja jäsenmaksua. Jos luistelukoulumaksu joudutaan perimään, lisätään siihen perintämaksu.

Yli kaksi viikkoa kestävissä sairastapauksissa, harjoitusmaksusta hyvitetään kaksi viikkoa ylittävästä ajasta. Tällöin tulee esittää lääkärintodistus, joka toimitetaan seuran toimistolle (Teuvo Pakkalan tie 12 A-B, 00400 Helsinki tia laskutus@hl.fi).

Luistelukoulussa voi käydä tutustumassa yhden kerran ilmaiseksi. Toisesta kerrasta lähtien laskutamme koko kausimaksun.

Luistelukoululaisille jaetaan seuran jäsenkortti, joka oikeuttaa mm. alennuksiin yhteistyökumppaneiden liikkeissä.

Lisätietoja saat luistelukoulun vastuuvalmentajalta p. 050 562 9111 tai sähköpostitse luistelukoulut@hl.fi. Luistelukoulun laskutusta koskevat kysymykset pyydetään sähköpostilla osoitteeseen laskutus@hl.fi

 

 

Lisenssi

 

HL vakuuttaa kaikki alle 15-vuotiaat luistelukoululaiset Suomen Taitoluisteluliiton luistelukoululisenssillä. Se on voimassa STLL:n jäsenseuran järjestämissä luistelukouluissa ja niihin liittyvissä oheistoiminnoissa. Vakuutus on voimassa myös edellä mainittuihin tilaisuuksiin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla. Vakuutusta varten on luistelukouluun ilmoittautuessa täytettävä huolellisesti kaikki kysytyt henkilötiedot, erityisesti henkilötunnus.

Lisenssin myötä jokainen luistelukoululainen saa Suomen Taitoluisteluliiton julkaiseman Taitoluistelulehden vuosikerran.

 

 

Tarvikkeet

  

Luistelukoululaisille jaetaan kauden alussa luistelukoulupassi, johon kerätään leimoja ja palautetta. Leiman saa vastaanottajalta ennen luistelukoulutunnin alkua. Vastaanottaja kertoo myös, milloin passi jää ohjaajalle terveisiä varten.

Jokainen luistelukoululainen saa ensimmäisellä tunnilla nimilapun, joka tulee olla aina luisteluharjoituksissa kiinnitettynä vaatteisiin.

Luistelukoulun pienryhmillä on omat värit. Jokainen luistelija ja ohjaaja pitää oman ryhmänsä väristä nauhaa vasemman jalan luistimessa. Nauha kiinnitetään luistimeen jalkapöydän päälle nauhoihin. Mikäli lapsi käyttää kankaisia luistintenpäällisiä, tulee nauha ommella samaan kohtaan kankaaseen siten, että se näkyy hyvin. 

Värien perusteella sekä luistelijat että ohjaajat tunnistavat hyvin ryhmänsä. Lisäksi se, että nauha on kaikilla vasemmassa jalassa, helpottaa opetustyötä varsinkin pienimpien kohdalla.

 

 

Käyttäytyminen hallilla

  

Harjoituksiin kannattaa tulla iloisella mielellä ja kiireettömästi, mieluiten vähintään 15 minuuttia ennen oman harjoitusvuoron alkamista. Luistelukoululaiset saavat tietää pukuhuoneensa numeron vastaanottajalta, tätä neuvoa täytyy noudattaa, vaikka joku toinen pukuhuone näyttäisikin sillä hetkellä houkuttelevan tyhjältä.

Luistelijoiden suuresta määrästä johtuen pukuhuoneet saattavat ruuhkautua, tämän vuoksi omista varusteista kannattaa huolehtia hyvin. Seura ei vastaa luistelukoulun aikana kadonneista tai vaurioituneista tavaroista.

Parhaiten opetukseen pääsee mukaan olemalla täsmällisesti tunnin aloitushetkellä jäällä. Jäälle ei kuitenkaan saa mennä ennen ohjaajia. Jäälle tuleminen kengillä on kiellettyä. Purukumin tms. syöminen jäällä on vaarallista ja ehdottomasti kiellettyä!

Vanhemmat ovat tervetulleita seuraamaan luistelukoulun toimintaa. Paras paikka seurata harjoituksia on katsomo tai kahvio. Niissä halleissa, joissa varsinaista katsomoa tai kahvilaa ei ole, on suosituksena seurata tuntia hiukan sivummalta. Laitaan nojaten harjoitusten seuraaminen on kiellettyä, sillä se häiritsee kaukalossa tapahtuvaa toimintaa. Vaihtoaitiossa ei myöskään saa seurata tuntia, sillä kengissä kulkeutuu vaihtoeitioon hiekkaa, joka voi vahingoittaa luistinten teriä. Opetuksen kannalta on parasta, jos lapset voivat keskittyä oman ryhmän toimintaan ja ohjaajan ohjeisiin täysipainoisesti.

 

 

Tunti peruttu

 

Valitettavasti joskus luistelukoulu joudutaan perumaan kilpailujen, turnausten tai hallissa sattuneiden vahinkojen vuoksi. Ilmoitus peruuntumisesta pyritään aina tiedottamaan mahdollisimman aikaisin sähköpostitse, vastaanottajan kautta sekä HL:n nettisivuilla luistelukoulun ajankohtaista-osiossa. Mikäli harjoitustunti joudutaan perumaan, ilmoitetaan sitä koskevista mahdollisista erityisjärjestelyistä aina erikseen.

Luistelukouluihin ilmoittaudutaan halleittain. Mikäli luistelija on poissa harjoituksista, hän ei voi korvata menettämäänsä tuntia luistelukouluissa muilla jäähalleilla.

 

 

Seuran tiedotus

 

Luistelukoulun tiedotus tapahtuu sähköpostin, vastaanottajan sekä seuran nettisivujen kautta. Mikäli sähköpostiosoitteenne muuttuu ilmoittautumisen jälkeen, olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa siitä osoitteeseen luistelukoulut@hl.fi. Muistakaa mainita viestissä myös luistelijan nimi, jotta tieto saadaan kohdistettua oikein.

 

 

Varusteet

 

Luistimet

Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa (kuva 1). Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat "lintassa" kuten kuvassa (2). Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä (3) jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.

 

 

 

 

 

Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Taitoluistimen terä on keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit. Hyvä luistinkenkä ei ehkä heti tunnu miellyttävältä jalkaan, vaan se täytyy ajaa sisään.


Käytä luistimessa jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa (ei villasukkia). Näin saat luistimesi nyöritettyä oikein ja tukevasti. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimimmät.

 

 

 

Kengän sitominen

 

Aloita kengän nauhoittaminen aivan alhaalta. Varpaille voi jättää pienen liikkumatilan, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on sopivan kireä, kun nauhoituksen tiukkuus ei estä niiaamista.


Jotta nauhoitus ei pääse löystymään, laitetaan ennen alimmaista hakasta solmu. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopivan mittaisiksi.

 

 

Luisteluvarusteiden myynti

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi)
puh. 010 397 9400   www.skateshop.fi

Lucky Skate, Minna Canthin katu 22, 00250 Helsinki (Töölö)
puh. 010 423 6680   vwww.luckyskate.fi

Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula
puh. (09) 275 5548  www.taitoluistin.fi


Liikkeissä on myynnissä myös käytettyjä luistimia. Helsingin Luistelijoiden jäsenkorttia näyttämällä saa osasta liikkeistä alennusta uusista varusteista.

 

 

Luistimien huolto

  • Terät ovat hyvin herkät ja kolhiintuvat helposti, joten käytä aina teräsuojia kävellessäsi jään ulkopuolella.
  • Tultuasi luistelutunnin jälkeen pukuhuoneeseen, poista teräsuojat heti ja kuivaa terät huolella vettä imevällä kankaalla tai pyyhkeellä.
  • Säilytä kumpaakin luistinta mieluummin omassa kankaisessa pussissa ilman teräsuojia. Teräsuojiin kertynyt vesi ruostuttaa terät helposti.
  • Kotona luistimet kannattaa ottaa pois laukusta ja tuulettaa, jotta ne kuivuvat myös sisältä. Luistimia ei kuitenkaan tule kuivattaa patterin lähellä, sillä nahka haurastuu helposti.
  • Hyvin hoidetuilla taitoluistimilla on hyvä jälleenmyyntiarvo.

 

 

Terien teroittaminen

Taitoluistinten teroitus poikkeaa täysin jääkiekkoluistinten teroituksesta. Teriä ei kannata pilata väärällä teroitustekniikalla.

Taitoluistimien teroituksen asiantuntijoita:

Jalkinekorjaamo Karttunen, Minna Canthin katu 18, 00250 Helsinki (Töölö)
puh. (09) 479 584 tai 050 468 2763, www.nic.fi/

Skate Shop, Malmin raitti 17, 00700 Helsinki (Malmi)
puh. 010 397 9400, www.skateshop.fi

SM - Skate Marketing, Sarkkakuja 2, 04300 Tuusula
puh. (09) 275 5548 tau 050 662 51, www.taitoluistin.fi

Teräpiste, Talttakuja 6, 00700 Helsinki (Malmin jäähalli)
puh. 020 734 9800, www.terapiste.fi

ProSharp Vuosaari, Pallokuja 6, 00980 Helsinki (Vuosaaren jäähalli)
puh. 050 553 6745, www.prosharpvuosaari.fi

 

 

Vaatetus

 

Lämpimät ja joustavat vaatteet soveltuvat parhaiten jäälle, sillä niissä on helppo liikkua. Kannattaa huomioida, että varsinkin aloitteleva lapsi saattaa kaatua useita kertoja tunnin aikana, jolloin vaatteet voivat kostua. Paksut toppatakit ja haalarit ovat useimmiten liian paksuja, jäykkiä ja vaikeuttavat liikkumista.

Luistelija voi jäähallissa luistellessaan käyttää esimerkiksi fleecetakkia. Joustavasta kankaasta valmistetut housut, trikoot ja verryttelyasut ovat sopivia. Housujen lahkeet eivät kuitenkaan saa olla liian leveät tai pitkät etteivät ne mene terän alle. Halutessaan voi käyttää myös luistelupukua sukkahousujen/ trikoiden ja fleecen/ villatakin kanssa.

Pään suojana on hyvä käyttää paksuhkoa pipoa tai kypärää. Varsinkin pienimpien ja vasta-alkajien on hyvä aluksi käyttää kypärää, mutta kypäräpakkoa ei luistelukouluissa ole. Käsissä tulee olla sormikkaat tai muut käsineet. Näiden tulee olla puhtaat (jäälle ei saa kantautua esim. hiekkaa). 

 

 

Luistelukoulusta eteneminen

 

Luistelukoulusta on mahdollisuus edetä omien taitojen mukaan valmennusryhmiin yksin- tai muodostelmaluistelun puolelle. Luistelukoulusta siirtyville sopivat ryhmät harjoittelevat 2-3 kertaa viikossa.

Yksinluistelun puolelle luistelukoululainen voi saada kutsun Minitähtiin, kehitysryhmä R6:een tai Harrasteryhmään. Muodostelmaluistelun puolelle on mahdollista siirtyä Miniflowers -kehitysjoukkueeseen. Jäätanssin puolella luistelukoululainen voi siirtyä kehitysryhmä Minidanceen.

 

 

Tapahtumia

 

 

Kaikki luistelukoululaiset esiintyvät kauden aikana kaksi kertaa. Ennen joulua vietetään seuran yhteistä joulujuhlaa ja keväällä on Helsingin Luistelijoiden suuri jääshow. Luistelukoulutunneilla on pienempiä tapahtumia, kuten naamiaiset, kaveriluistelu sekä kevätkarnevaali.
Tapahtumista tulee tarkempaa tietoa lähempänä.

 

 

Jäähallit

Jäähallien osoitteet löydät täältä.

 

 

Toimisto

 

Käynti- ja postisoite: Teuvo Pakkalan tie 12 A-B, 00400 Helsinki
Sähköposti: luistelukoulut@hl.fi
Puhelin: 050 562 9111 (luistelukoulun vastuuvalmentaja Anu Tuunanen)