Muodostelma valmiina SM-kilpailuihin

26.2.2016

Muodostelmaluistelun Suomen mestaruudet Helsingissä  27. – 28.2.2016

 Vuoden 2016 Suomen mestaruudet muodostelmaluistelussa ratkeavat Helsingin jäähallissa viikonvaihteen aikana. Kansainvälisten kilpailujen tuoman palautteen saatuaan valmentajat ja joukkueet ovat hioneet ohjelmat huippuvireeseen niin seniori-, juniori- kuin noviisisarjassakin. Senioreille kilpailun tulos sinetöi paikat huhtikuisiin MM-kilpailuihin Budapestiin.

”SM-kilpailu on kuitenkin niin hieno ja arvokas kilpailu, ettei Budapestin MM-kilpailuja pidetä päällimmäisenä tavoitteena”, katsovat seniorijoukkueiden valmentajat.

KUKA LÄHTEE BUDAPESTIIN?

Suomen mestaruutta senioreissa puolustaa Marigold IceUnity (HL).  Valmentaja Anu Oksanen korostaa joukkueen hyödyntäneen valmistautumisessa kauden aíkana saatua palautetta. Nyt on keskitytty hiomaan ohjelmien tulkintaa ja hakemaan varmuutta pieniinkin yksityiskohtiin.

”Erityisesti vapaaohjelmassa, joka on alusta lähtien ollut haastava, on menty iso askel eteenpäin. Olemme tehneet töitä sen eteen, että saamme onnistumisen myös kilpailuissa, ja pystymme näyttämään sitä parasta Marigoldia.”

Kauden kaksi SM-valintakilpailua on voittanut Rockettes (HTK). Valmentaja Kaisa Arrateig kertoo joukkueensa vieneen ohjelmia eteenpäin kansainvälisten kilpailujen tuomin palauttein. Joukkue on tutkaillut kisamatkoilla, mitä muualla maailmassa on tehty.

”Koska muuallakin on menty selvästi eteenpäin, olemme kauden mittaan tehneet ohjelmiin pieniä muutoksia, joilla on kasvatettu vauhtia, voimaa ja haettu elementteihin lisää asioita. Haluamme, että jäälle luistelee entistä parempi Rockettes herättämään wau-efektin.”

Valmentaja Mirjami Penttinen toteaa Team Uniquen (HSK) parantaneen suorituksiaan vahvasti koko kauden. Joukkue lähti alkukaudesta kilpailujen tuloksissa parinkymmenen pisteen takamatkalta ja on kuronut etumatkan kiinni.

”Olemme tehneet todella paljon töitä, ja nyt alkaa tulla tulosta. Tämä on joukkue, jolla olemme voineet lähteä tekemään uutta kunnon nousua. Haluan nähdä joukkueelta SM-kilpailuissa jäätävät tulkinnat, joissa ei ole milliäkään epäröintiä. Mikä sitten on loppupeleissä tulos, sen ratkaisevat muut.”

MUUTOKSIA ESPOOSEEN KAUDELLE 2016 - 2017

Valmentaja Merja Laakkonen kertoo Revolutionsin (ETK) jatkaneen French-cupin jälkeen aivan normaalia treeniä. SM-kilpailuihin espoolaiset lähtevät hyvillä mielin.

”Meillä on tavoitteena tehdä omat parhaat suoritukset sekä piste-ennätykset tälle kaudelle.”. 

Joukkue on tulevaisuudessa uuden edessä, sillä kaudella 2017 – 2018 ETK ja EsJt perustavat yhteisen seniorijoukkueen. Seuraavan kauden Revolutions kuitenkin kilpailee vielä kotiseuranaan ETK.

Tiukimman kiinnityksen tuleviin Badapestin MM-kisoihin on ottanut kahdella SM-osakilpailun voitolla Rockettes. Toisella sijalla MM-paikkojen tavoittelussa on Marigold kahdella kakkostilallaan.  Mutta yksikään joukkue ei vielä ole menettänyt mahdollisuuksiaan, sillä Suomen mestari saa automaattisesti MM-kisapaikan. Suomella on kaksi paikkaa MM-Budapestiin.
http://www.stll.fi/luistelijalle/huippuluistelu/arvokilpailujen-valintakriteerit/muodostelmaluistelu/

 Vuodesta 2000 lähtien järjestetyissä lajin MM-kilpailuissa Suomi on saavuttanut yhteensä 20 mitalia, joista kultaisia on kahdeksan. Kultaiset mitalit on kaulaansa saanut neljästi Marigold IceUnity, kolmesti Rockettes ja kerran Team Unique.

JUNIOREILLA JA NOVIISEILLAKIN TIUKKA KISA PALKINTOKOROKKEELLE

Junioreiden World Challenge Cupin paikat on jo jaettu kahden valintakilpailun perusteella. Zagrebiin lähtevät HTK:n Team Fintastic ja HL:n Musketeers. Mutta kilpailu Suomen mestaruuksista käy kuitenkin kuumana, sillä perinteisesti kolmas kova kilpailija on HSK:n Team Mystique.

Viime vuoden SM-pronssimitalistilla Stella Polariksella (OLK) on myös täydet mahdollisuudet uusia mitalisija, josta sen kanssa taistelee edelleen vahvaa nousua tehnyt Naantalin  Sun City Swing. Myös Tapparan FireBlades osoitti nousukiitoa Salzburgissa tammikuussa. Mutta mikä tahansa SM-kilpailun 12 joukkueesta voi yllättää tulevana viikonvaihteena.

Myös noviiseissa Suomen mestaruusmitaleista kilpailee 12 joukkuetta. SM-kultaa puolustaa HTK:n Finettes, hopeaa HSK:n Team Dynamique ja pronssia HL:n Starlights.