Jalkapohjan jännekalvon kiputila

Jalkapohjan jännekalvon kiputila on rasituksen seurauksena tullut kalvon rappeuma. Nykykäsityksen mukaan jalkapohjan jännekalvon kiputilan syynä ovat toistuvat kalvoon kohdistuneet liiallisen rasituksen aiheuttamat pienet repeämät.

Jännekalvon kiputilalle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, runsas liikunta sekä kovilla alustoilla seisominen.

Oireet

Oireena on tyypillisesti kipu, joka on yleensä syvä pakottava särky keskellä kantapäätä. Kävely, juokseminen, seisominen tai muu kantapään rasittaminen pahentaa kipua. Lepo helpottaa kipua. Lisäksi kipu on usein pahinta liikkeelle lähtiessä ja etenkin aamuisin. Kipu voi helpottua hetkittäisesti liikkeelle lähdön jälkeen, mutta pahenee taas rasituksessa. Ulkoisesti jalkaterässä ei ole yleensä havaittavissa turvotusta tai muuta poikkeavaa.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Ensisijaisesti hoidossa pyritään vähentämään kipua ja edistämään henkilön toimintakykyä. Urheilun lopettaminen hetkeksi, kylmähoito sekä teippaus ovat akuuttivaiheessa tärkeitä hoitomuotoja. Kivun hellitettyä tulee hankkia kengät, joissa on suora pohja; ei kärkikäyntiä eikä korkoa. Pohjan pitää taipua päkiästä ja kärjen tulee olla leveä. Iskua vaimentavan pohjallisen, esimerkiksi Poron®, kantapehmusteen tai pehmeän tehdasvalmisteisen jalkatuen käyttö helpottaa kipua. Paljain jaloin liikkuminen tukee jalkaterän ja varpaiden oikeita asentoja sekä lihastoimintoja ja usein myös vähentää jalkaterän toimintojen muutosta. Säännöllinen pohjelihasten ja akillesjänteen venyttely, kireän jännekalvon hieronta ja rentoutus sekä nilkan ojennus-koukistus harjoitteet kuuluvat jännekalvon kiputilan hoitomuotoihin. Harjoitteet voivat helpottaa oireita sekä poistaa alaraajojen lihaskireyksiä.