Rakko

Rakko

Rakko on ihossa orvaskeden alainen tai sen sisällä oleva nestekertymä, jonka läpimitta on vähintään puoli senttiä. Neste on koostumukseltaan kirkasta tai veristä kudosnestettä. Rakot ovat kivuliaita ja niiden paraneminen kestää pitkään. Pahimmillaan rakko voi hoitamattomana tulehtua.

Rakkoja kehittyy luistelussa helposti kantapään ja varpaiden alueelle. Alaraajojen turvotus ja hikoilu lisäävät hiertymäriskiä.

Oireet
Rakko syntyy monivaiheisesti. Aluksi hankauman kohta on punoittava painaumajälki niin kuin hiertymä, jolloin alue alkaa kihelmöidä. Kun hankaus kestää niin pitkään, että kudosrasitus on liian suuri, muodostuu vesirakkula. Jonkin ajan kuluttua syntyy avohaava, jos rakon hoitoa ei ole aloitettu. Rakko repeää, iho kesii ja haavasta voi vuotaa verta. Tämä on kipein vaihe, jolloin useimmiten hoito vasta aloitetaan. Kipu voi olla sietämätöntä. Kun rakon rupeutuminen alkaa, saattaa kovettunut iho aiheuttaa epämukavan tunteen ja taitoluistimen pitäminen jalassa tuntuu epämukavalta ja tukalalta. Tällöin myös paraneminen hidastuu.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Hyvin rasvattuun ihoon ei synny rakkoja niin herkästi kuin kuivaan ihoon. Rakon syntymisen ennaltaehkäisemiseksi voi harjoituksiin pukea kahdet kitkanpoistokykyiset sukat päällekkäin, mikäli luistimen koko sen sallii. Poikkeuksellisen rasituksen tai uusien taitoluistinten käyttöönottovaiheessa, kannattaa rakkojen muodostumista ehkäistä. Ihon voi suojata ohutjakoisella talkilla, vaseliinilla tai Compeed®-rakon ehkäisypuikolla. Mikäli rakko on jo syntynyt, se täytyy hoitaa huolellisesti. Rakkoa ei saa puhkaista, vaan se puhdistetaan vedellä ja suojataan hyvin, jotta bakteerit eivät pääse kulkeutumaan iholle. Jo syntyneen rakon tai rakon syntymiselle tyypillisen kohdan voi myös suojata etukäteen liimattavalla fleecekankaalla (Fleecy Web®), silikonisella ihonsuojalaastarilla tai rakkolaastarilla (Hansaplast®, Salvequick®, Compeed®). Päkiäpehmuste tai pohjallinen voi myös ehkäistä ja auttaa jo syntyneen rakon hoidossa.