Räätälin patti

Räätälin patti eli pikkuvarpaan vaivaisenluu

Räätälin patti on pikkuvarpaan vaivaisenluu, joka kehittyy pikkuvarpaan painuessa kohti 4.varvasta. Paine siirtää viidettä jalkapöytäluuta ulospäin aiheuttaen jalkapöytäluun pään hankautumisen taitoluistinta vasten, mihin ajan kuluessa kehittyy luukasvama, bunion. Pitkään jatkunut kitka luistimen, jalkapöytäluun pään ja ihon välillä muodostaa vähitellen pikkuvarpaan vaivaisenluun.

Muodostelmaluistelijoiden räätälin patin synty johtuu taitoluistimesta. Koska luistimen on oltava tiukka ja kapea, se alkaa hiertää ja painaa pikkuvarpaan kohdalta. Kivulias räätälin patti voi estää harjoittelun.

Oireet

Oireet alkavat yleensä jalkaterän ulkoreunalle kehittyvällä luisella ulkonemalla, patilla tai pikkuvarpaan kääntymisellä muita varpaita kohti. Räätälin patin aiheuttama kipu voi muuttaa kävelyä ja sitä kautta aiheuttaa kipua myös muualle jalkaterään, polveen, lonkkaan ja alaselkään.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Räätälin pattia voidaan hoitaa tehokkaasti konservatiivisesti, harvemmin kirurgisesti. Kenkien riittävä leveys päkiästä on ensimmäinen huomioitava asia. Taitoluistimen täytyy olla tiukka ja juuri jalkaterään sopiva. Liian leveä luistin ei istu kunnolla ja se vaikeuttaa harjoittelua, joten tästä syystä muodostelmaluistelijan on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota vapaa-ajalla käyttämiensä kenkien malliin. Kenkiä, kuten myös taitoluistimia voi venyttää päkiän kohdalta leveämmiksi esimerkiksi suutarilla.

Mikäli räätälinpatti on jo syntynyt, erilaiset jalkapöytäluun pään ihon suojaksi laitettavat apteekista saatavat pehmusteet (mm.Fleecy web®,) ja suojat (mm. Compeed® vaivaisenluu) vähentävät kipua ja ärtyneisyyttä sekä ehkäisevät lisäluun muodostumista luiselle alueelle. Muodostelmaluistelijan räätälinpatin suojaus harjoituksen aikana on erityisen tärkeää. Harjoittelu helpottuu, kun kivut häviävät.