Kylmät jalat

Palelu, johon liittyvät kylmät kädet ja jalat, on yksilöllinen ominaisuus. Taustalla on luultavasti jokin häiriö ihon verenkierrossa ja verenkiertoa säätelevässä hermotuksessa.

Oireet

Pitkään paikallaan istuminen tai seisominen kosteassa, viileässä ja kylmässä lisää jalkojen palelua. Kylmien jalkojen seurauksena uni voi olla levotonta tai ihminen kärsii unettomuudesta. Vie aikaa ennen kuin verenkierron säätely mukautuu vaaka-asentoon. Myös monet lääkeaineet voivat supistaa ihoverisuonia, jolloin jalkojen palelu voi lisääntyä. Jos verenkierto on hyvin huono, varpaat voivat myös sinertää. 

Kyseessä on kuitenkin vähäinen, joskin epämiellyttävä vaiva, joka vaatii hyväksymistä ja sopeutumista elämään sen kanssa.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Kylmien jalkojen pääasiallinen hoito on niiden lämmittäminen. Lämpimien villasukkien ja tilavien jalkineiden käyttö niin sisätiloissa kuin ulkonakin on perusasia. Jos on herkkä kylmälle, se täytyy ottaa huomioon sekä ulkoillessa että sisätiloissa ja varoa jalkojen kostumista. 
 

Akurullan käyttö säännöllisesti, vilkastuttaa jalkaterien verenkiertoa ja pitää jalat lämpiminä. Alaraajojen ja jalkaterien voimistelu vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää jalkojen lämpimyyttä. Jalkaterän lyhentäminen ja nilkan ojennus ja koukistus onnistuvat kengät jalassakin. Jalkojen kylmyys voi johtua myös stressireaktiosta. Kylmänherkkyyttä voi myös yrittää vähentää päivittäisellä lämmin- kylmäkylvyillä, joiden tarkoituksena on, että jalat pannaan vuoron perään 15 minuutiksi niin kylmään ja niin kuumaan veteen kuin iho sietää. Kylmä suihku ja jalkojen hankaaminen karhealla pyyhkeellä juuri ennen nukkumaan menoa on yksi keino lämmittää kylmiä jalkoja. Pintaverenkiertoa vilkastuttavat eteeriset voiteet voivat olla hyödyksi, mutta eivät jatkuvasti käytettyinä.