Kovettuma

Kantapää halkeama

Joustava kovettuma on ihon luonnollinen suojautumiskeino rasitusta vastaan. Kovettuma muodostuu, kun iho on alttiina esimerkiksi jalkineen aiheuttamalle voimakkaalle hankaukselle ja paineelle.

 Oireet

Hoitoa vaativa kovettuma on yleensä laaja-alainen ja joustamaton, väriltään kellertävä ihopaksunnos. Kuiva tai joustamaton iho altistuu huomattavasti helpommin kovettumille kuin hyvin hoidettu jalkapohjan iho.Kovettumille altistavat erityisesti jalkaterveyttä heikentävät kengät, sukat tai sukattomuus sekä jalkaterän ja varpaiden asentomuutokset kuten vasaravarpaat, vaivaisenluu, lattajalka ja levinnyt päkiä. Kovettuman muodostumisen taustalla voi olla myös kantapään ihon venyminen epäsopivissa jalkineissa, kovassa kuormituksessa, seisomatyössä tai ylipainon seurauksena.

Hoitamattomien kovettumien myötä kantapäät altistuvat halkeamille. Halkeama kantapäähän syntyy, kun kuiva iho venyy ja halkeaa. Syvä halkeama saattaa olla kivulias ja se voi märkiä tai vuotaa verta. Pahimmassa tapauksessa syvästä halkeamasta pääsee bakteereita elimistöön ja aiheuttaa tulehduksen. Syvä kivulias halkeama haittaa harjoittelua ja pahimmassa tapauksessa harjoitus täytyy jättää väliin.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Kovettumien ennaltaehkäisevään hoitoon kuuluu jalkojen ihon päivittäinen rasvaaminen ja sopivien jalkineiden valitseminen. Vain kengillä, joissa on keskeiset hyvän kengän ominaisuudet, pystytään ennaltaehkäisemään kovettumien syntyminen. Kovettumien tehokas ehkäisy ja hoito vaativat riittävän rasvaista perusvoidetta, jossa rasvapitoisuus on noin 60 %, esimerkiksi Apobase® tai Ceridal®. Pihkavoiteet ja salvat esimerkiksi Abilar®, Peclavus® hoitavat hyvin kantapäitä ja niillä on myös lievä antiseptinen vaikutus.

Kantapääkovettumien pehmittämistä tehostaa apteekista saatavat kosteuttavat kantasuojat. Kenkiin voi lisätä iskunvaimennusta silikonista valmistetuilla kantapään pehmusteilla, jotka hidastavat kovettuman muodostumista. Myös iskunvaimennuspohjalliset ehkäisevät kovettumien syntyä, esimerkiksi Poron®. Urheilusuorituksen aikana on hyvä käyttää iskua vaimentavia sukkia, jotka tasaavat kuormitusta ja vähentävät kantapäähän kohdistuvaa painetta. Kovettumien hankaus jalkaraspilla tai hohkakivillä kiihdyttää ihon sarveiskerroksen paksuuntumista ja kovettumien muodostumista samalla tavalla kuin kengän aiheuttama paine ja hankaus.

Jalkavoimistelun avulla jalkaterät pysyvät toiminta- ja iskunvaimennuskykyisinä sekä liikkuvina, jolloin saadaan ennaltaehkäistyä alaraajan ja jalkaterän asentomuutoksia. Näin myös kovettumien syntymisen riski pienenee. On tärkeää selvittää kovettuman aiheuttaja ja poistaa se, jotta saadaan katkaistua jatkuva kovettumien syntyminen ja hoitokierre. Kipua ja painamisen tunnetta aiheuttavat kovettumat poistaa oikeilla välineillä, tervettä iho-aluetta vahingoittamatta jalkaterapeutti. Hoitamaton aristava kovettuma voi aiheuttaa koko alaraajan virheellisen kuormittamisen, jolloin myös kävely muuttuu virheelliseksi. Seurauksena voi ilmetä polvi-, lonkka- jopa alaselkävaivoja.