Jalkapohjan puutuminen

Jalkapohjan puutumisen tarkoittaa ihotunnon heikentymistä. Puutunut iho voi olla osittain tai täysin tunnoton. Myös hermojen pinnetilat aiheuttavat puutumisoireita.

Muodostelmaluistelijalle tyypillisin hermopinne on todennäköisesti säärihermon pinne. Säärihermon pinnetilassa puristus syntyy useimmiten nilkan sisäsivulle sisäkehräsen alapuolelle. 

Oireet

Oireina ovat jalkapohjan puutuminen ja kipu jalkaterässä. Jalkapohjan puutumiseen vaikuttavia tekijöitä on useita. Merkittävin jalkapohjan puutumisen aiheuttaja muodostelmaluistelijoilla on taitoluistin, joka täytyy sitoa mahdollisimman tiukasti, jotta se pysyy tukevasti jalassa. Liian ahdas jalkaterveyttä huonontava kenkä voi aiheuttaa hermopinnetilan, jos kenkä painaa sisäkaaren kohdalta tai sisäkehräsen alapuolelta. Myös esimerkiksi juoksukenkien yksi huonoimmista ominaisuuksista on liiallinen pronaatiotuki, joka ohjaa jalkaterää virheelliseen asentoon ja voi näin ollen aiheuttaa puutumisoiretta. Yhtenä laukaisevana tekijänä voi olla myös kireät pohjelihakset.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Jalkapohjan puutuminen on ikävä, vaikka sinänsä harmiton vaiva. Ennalta-ehkäisevänä hoitona muodostelmaluistelijan on hyvä tehdä jalkavoimistelua päivittäin, jotta jalkaterän pienet lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat, verenkierto vilkastuu. Tehokasta jalkavoimistelua jalkaterille on paljasjaloin kävely, jolloin jalkaterän pienet lihakset saavat aktivoitua ja voimistua.  Harjoitusten jälkeinen venyttely on erityisen tärkeää koko alaraajoille, jotta lihakset venyvät ja saavat happea.

Osa hermopinnetilan hoitoa on kipua aiheuttavan rasituksen vähentäminen. Usein tämä ei ole mahdollista, jos on harjoituksia tai kilpailuja edessä. Hyvänä hoitokeinona toimii erilaisten iskunvaimennusmateriaalien käyttö. Puettavat silikoniset tuet sisäkaaren ja sisäkehräsen kohdalle estävät kiristyksen kohdistumasta suoraan ihoa vasten. Hermopinnetilaa hoidettaessa tulehduskipulääkkeet saattavat helpottaa oireita tilapäisesti. Monet pinnetilat korjaantuvat itsestään, sen vuoksi harvoin joudutaan tekemään leikkauksia.