Hiertymä

Hiertymä

Hiertymä on toisiaan vastaan hankaavien ihon osien ärsytystila.

Oireet    

Hiertymän oireet ovat punainen, kirvelevä ja aristava haava. Paras hoito on ennaltaehkäisy. Koska taitoluistimet aiheuttavat melkein aina hiertymiä, niiden kanssa on oltava tarkkana. Mahdolliset hiertymäkohdat kannattaa suojata jo ennen hiertymän puhkeamista. Oikeanlaiset sukat luistimessa ennaltaehkäisevät hiertymien syntyä. Sukat kannattaa vaihtaa saumattomiin ja sileästä neuloksesta valmistettuihin sukkiin.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Tärkeintä on aloittaa hoito välittömästi, kun ilmenee ensimmäinen hiertymän tunne iholle. Hiertymä puhdistetaan huolellisesti ja suojataan hyvin. Pahimmassa tapauksessa hiertymästä kehittyy rakko. Hiertymä saattaa helposti tulehtua, ellei hoito ole asianmukaista. Tulehtunut hiertymä on erittäin kivulias ja haittaa harjoittelua. 

Hiertymän ennaltaehkäisy sisältää hyvän jalkahygienian, rasvauksen sekä hyvän ihon suojauksen. Hiertymiä voi suojata erilaisilla pehmusteilla, laastareilla tai teipeillä. Apteekeista saatavat huopakankaiset suojat (Fleecy Web®), silikonisuojat tai rakkolaastarit (Hansaplast®, Salvequick®, Compeed®) ovat hyviä suojauskeinoja. Parasta on, jos nämä suojat voisi laittaa hiertymäkohtaan jo ennen sen puhkeamista.