Haglundin kantapää

Haglundin kantapää

Haglundin kantapää on akillesjänteen kiinnityskohdassa tai hiukan siitä ulospäin oleva luukasvama. Vaiva voi ilmaantua molempiin jalkoihin. Vaiva voi olla perinnöllinen, ja se on tyypillisempää korkeakaariselle jalalle. Takaosastaan joustamattomat kengät, kuten taitoluistimet, voivat myös aiheuttaa Haglundin kantapään.

Oireet

Ensisijaisina oireina ovat kipu akillesjänteen kiinnityskohdassa sekä kantapäähän ilmestyvä patti. Kantapään takaosa turpoaa sekä punoittaa. Iho paksuntuu, siihen muodostuu rakkoja, ja se on arpinen. Luukasvama altistuu taitoluistimen hankaukselle. Tämä johtaa usein akillesjänteen kiinnityskohdan kipuiluun sekä akillesjänteen alla sijaitsevan limapussin tulehdukseen, josta seuraa alueen ihon ärsyyntyminen, punoitus ja turvotus kantapäässä.

Kengän jäykkä takaosa voi aikaansaada puristuksen, joka pahentaa vaivaa sitä kuormitettaessa. Jos kengät ovat liian suuret, eivät ne täytä tehtäväänsä jalkaterän tukijana. Jalkaterän luisuessa kengässä kantakappi ei tue kantapäätä ja nilkkaa vaan altistaa jalan epäsuotuisille sivusuuntaisille liikkeille. Tällöin myös kantapää ja akillesjänne hankautuvat, jolloin niiden tulehdus- ja kiputilojen riski kasvaa. Esimerkiksi taitoluistinten merkin tai mallin muuttuminen, vanhojen vaihtaminen uusiin tai harjoituskenkien vaihtaminen kilpakenkiin voivat aiheuttaa oireita

Ennaltaehkäisy ja hoito

Pääasialliset Haglundin kantapään oireiden ennaltaehkäisykeinot ovat kevennyshoitoja. Ensisijaisena hoitona on taitoluistimeen laitettava huopakevennys tai pehmentävä kantakuppi, joilla estetään kantaluuhun kohdistuva hankaus luukasvaman suurenemisen ehkäisemiseksi. Akuuttivaiheessa tulehduskipulääke, kylmähoito sekä akillesjänteen ja pohjelihasten venyttely vähentävät kipua ja tulehdusta. Tauko harjoittelusta on akuuttivaiheessa paikallaan. Koska muodostelmaluistelija ei voi harjoittelun aikana vaikuttaa kenkien valintaan, on tärkeätä kiinnittää erityistä huomiota vapaa-ajan kenkiin. Urheilujalkineissa tulisi olla suora lesti ja varpaiden mallin mukainen kärki, jotta jalkaterä asettuu kenkään luonnolliseen asentoon. Kärki ilman käyntiä sekä matala korko täyttävät hyvän urheilujalkineen ominaisuudet, koska näin päkiä ja jännekalvo eivät rasitu. Kengän kantion korkeus ja kuperuus on syytä tarkistaa, jottei kenkä paina akillesjännettä.