Sukkien valinta ja käyttö

Jalkaterveyttä tukeva sukka

Hyvillä sukilla voidaan lisätä merkittävästi jalkaterien, varpaiden ja kynsien terveyttä. Sukkien päätarkoitus on suojata jalkaterien ihoa ja luisia ulokkeita hankaukselta ja hiertymiltä. Lisäksi ne keräävät kosteutta ja kuljettavat sen pois iholta sekä vaimentavat askellusta. Sukat voivat ehkäistä muodostelmaluistelijoiden tyypillisiä jalkavaivoja kuten rakkoja, hiertymiä ja kovettumia. Sukkien päivittäinen vaihto ja erityisesti muodostelmaluistelijan harjoitussukkien päivittäinen vaihto on osa hyvää jalkahygieniaa. Luistelusukat tulisi olla oikeankokoiset, saumattomat ja ihoa myötäilevät sekä materiaalin hengittävää ja hikeä kuljettavaa.

Materiaaliltaan tekokuitusukka on paras. Keino- eli tekokuidut ovat pehmeitä sekoitekuituja, jotka ovat hyviä kitkanpoistajia, pitävät ihon kuivana sekä kylmissä oloissa lämpöisenä ja kuumissa oloissa viileänä. Nylon sukka on yksi tunnetuimmista tekokuitusukista. Puuvillasukat imevät kaksi kertaa enemmän kosteutta kuin tekokuitusukat. Ne eivät kuitenkaan kuljeta kosteutta eteenpäin, vaan säilyttävät sen sukissa kymmenen kertaa kauemmin. Tämän vuoksi jalkaterät tuntuvat kylmiltä ja kosteilta ja sukat hiertävät helpommin. Ihanteelliset sukat ovat joko 100 % tekokuitua tai sekoitemateriaalia, jossa on puuvillaa alle 40 % ja loput keinokuitua.

Oikea sukkien koko tukee hyvää jalkaterveyttä. Ostettaessa sukkia on otettava huomioon, että sukkia kutistaa päivittäinen hikoilu ja pesu sekä pesuaineet. Liian pienet sukat puristavat varpaat yhteen, painavat kynsivalleja ja kynsilevyä, lisäävät hikoilua ja altistavat varpaiden virheasennoille sekä lisäävät jalkojen palelua. Isot sukat eivät pysy paikoillaan, ja neuloksen rypistyessä aiheuttavat hiertymiä ja rakkoja. Muodostelmaluistelijan täytyy erityisesti seurata harjoitussukkien kokoa, koska niitä joudutaan pesemään usein, ja näin ollen sukka kutistuu nopeasti.