Päivittäinen jalkahygienia

Jalkojen pesu
Kynsien leikkaaminen

Jalkahygieniasta huolehtiminen on paljon urheilevien ihmisten jalkojen hyvinvoinnin perusta. Jalkahygienia sisältää jalkaterien pesun, kuivauksen ja rasvauksen, kynsien leikkuun sekä jalkaterien hikoiluun ja liikahikoiluun liittyvän tausta- ja omahoitotietouden.

Jalkaterien pesu ja kuivaus

Jalat tarvitsevat pesua päivittäin, sillä jalkaterä voi hikoilla yli 2dl päivässä ja urheilusuoritusten jälkeen reilusti enemmän. Jalkojen liottaminen jalkakylvyissä hauduttaa ihoa, erityisesti varvasvälejä, ja voi altistaa ihorikkojen synnylle. Ihorikoista bakteerit ja virukset pääsevät helposti elimistöön, aiheuttaen jalkainfektioita. Jalkakylpysuolojen lisäksi myös saippua ja saippuaa sisältävät pesunesteet kuivattavat ihoa. Kuiva iho suositellaan pestävän perusvoiteella tai voidepesuaineella.

Jalkojen huolellinen kuivaaminen varvas kerrallaan joka pesun jälkeen ehkäisee tehokkaasti varvasvälihautumien ja –rakkojen syntymisen. Huolimattoman kuivauksen yhteydessä varvasväleihin jäänyt vesi lisää varvasvälien hautumis- ja rikkoutumisriskiä, kun ahtaat varvasvälit hautuvat taitoluistimissa, kengissä ja pienissä sukissa. Jalkasienistä 90 % alkaa hautuneesta pikkuvarpaan välistä.

Kynsien leikkaaminen

Kynnet suojaavat varpaiden päitä hankaukselta ja paineelta. Kun kulmia ei pyöristetä, vältytään kynsimuutosten synnyltä. Kynsi on sopivan mittainen, kun sen reuna tuntuu painettaessa sormella kevyesti varpaan päästä. Liian lyhyeksi leikattu kynsi ei suojaa varpaan päätä ja kynsi voi kasvaessaan alkaa kupertua alaspäin sekä sisäänpäin.

Jalkaterien rasvaus

Jalkaterien säännöllinen rasvaus pitää ihon pehmeänä, joustavana sekä puolustuskykyisenä jalkainfektioita vastaan. Lisäksi se ehkäisee kovettumien ja känsien syntymistä sekä ihon kuivumista. Rasvaus myös rentouttaa jalkaterät rankan harjoituksen jälkeen. Kynsien ja kynsinauhojen rasvaus säilyttää niiden joustavuuden ja ehkäisee kynsien kuivumista ja kupertumista. Varvasvälejä ei rasvata, ettei niiden ohut iho haudu ja mene rikki. Rasvaus tehostuu, kun voide valitaan ihon kuivuuden ja karheuden mukaan. Koska jalkapohjan iho on 22 kertaa muuta ihoa paksumpaa, se tarvitsee rasvaisempaa voidetta (30-60%). Kasvo-, käsi- ja vartalovoiteet eivät ole tarpeeksi rasvaisia jalkapohjan ihon rasvaamiseen.

Jalkaterien hikoilu

Jalkaterien liikahikoilua lisäävät pienet ja keinomateriaalista valmistetut kengät, pienet sukat ja sukkamateriaaleista puuvilla, heikot jalkaterän lihakset, hormonaaliset tekijät sekä tietyt sairaudet. Hikoilevien jalkojen omahoitoon soveltuu apteekista saatavaa hapan pesuneste. Hikoilua voivat vähentää myös jaloille tarkoitetut antiperspirantit, jalkasprayt, jalkageelit, talkit sekä suolakylvyt. Oikeankokoisten sukkien käyttö harjoituksen aikana sekä oikeaoppisesti suoritettu jalkahygienia ehkäisevät hikoilua.