Kenkien valinta ja käyttö

Feelmax-kevytjalkineet

Näkemykset jalkaterveyttä edistävien kenkien ominaisuuksista ovat muuttuneet paljon viimeisen vuosikymmenen aikana. Kengät eivät saa estää jalkaterän normaaleja toimintoja. Kun kenkä on rakenteeltaan kiertolöysä eli taipuisa joka suuntaan, se ei estä jalkaterän etu- ja takaosan kierteisiä toimintoja eikä estä jalkaterän mukautumista alustan epätasaisuuksiin. Kengän ohut ja taipuisa pohja mahdollistaa jalkapohjan ihotunnon ja jalkaterän asento- ja liiketunnon toiminnan. Matalakin korko muuttaa jalkapohjan kuormittumista ja koko tukirangan nivelten asentoa. Nauha-, tarra- tai remmikiinnityksellä saadaan yksilöllistä säätövaraa ja varmistetaan jalkaterien paikallaan pysyminen kengissä.

Muodostelmaluistelijan on tärkeää kiinnittää entistä enemmän huomiota vapaa-ajalla käytettävien jalkineiden ominaisuuksiin, koska taitoluistin ei täytä hyvän kengän ominaisuuksia. Sopivien kenkien valinnalla ja käytöllä on ehkäistävissä varpaiden virheasennot ja iho- ja kynsimuutokset.
 
Seistessä ja kävellessä jalkakaaret madaltuvat ja jalkaterien koko kasvaa. Tämän vuoksi kengissä tarvitsee olla 1-1,5 cm käyntivaraa. Koska jalkaterät ovat usein erikokoiset, kengät hankitaan isomman jalkaterän mukaan. Tarpeeksi leveässä ja korkeassa kengän kärkiosassa varpaat voivat olla suorina ja levittäytyä eikä päällinen paina varpaiden ihoa.
 
Urheilujalkineiden valmistajat ovat alkaneet kehittää kevyitä, kiertolöysiä, korottomia sekä ohut- ja taipuvapohjaisia kevytjalkineita. Kenkien kehittämisen tavoitteena on mukailla paljain jaloin kävelemistä