Olgan tehtäväkenttä ulottuu yksinluistelun näköalapaikalta ruohonjuuritasolle

Olga Baranova on Helsingin Luistelijoiden yksinluistelun ja kilparyhmien vastaava valmentaja. Lajifaneille Olgan ulkonäkö saattaa olla tuttu myös televisioitujen kansainvälisten arvokisakilpailujen teknisenä spesialistina. Pitkän linjan ammattilaisen vankka tekninen osaaminen ja ISU:n näköalapaikalla toimiminen hyödyntävät myös seuramme yksinluistelijoita.

Olga Baranova on työskennellyt Helsingin Luistelijoissa vuodesta 2013. Seuraamme hän tuli Jyväskylästä, jossa hän toimi Jyväskylän Taitoluisteluseuran päävalmentajana 11 vuoden ajan. Vastuuvalmentajamme suurella, iloisella tupsupipolla varustettu hahmo on jo tuttu näky seuran treenijäillä. Eri-ikäiset luistelijamme ja heidän vanhempansa tuntevat Olgan ja tietävät hänen valmennustyönsä. Vastuuvalmentajan työtehtävät eivät kuitenkaan rajoitu vain jäälle tai oheistiloihin.

Vastuuvalmentajan toimenkuvaan kuuluu myös organisointia, suunnittelua, ohjaamista ja yhteistyötä muun valmennustiimin kanssa. Ensisijaisena tavoitteena vastuuvalmentajan työssä on turvata seuran yksinluistelupuolen menestysedellytykset ja taata siten seurassa yksinluistelua harrastavalle mahdollisuus tavoitteelliseen urheilijapolkuun. Tässä työssä on huomattavaa etua siitä, että Olga toimii myös lajiasiantuntijana Suomen taitoluisteluliitossa ja teknisenä spesialistina kansainvälisessä taitoluisteluliitossa (ISU).

Suomalaisen huippuluistelun puolesta

Pitkän ja monipuolisen kokemuksensa ansiosta Olgalla on vankka tietämys siitä, mitä huipulle pääseminen lajissa vaatii. Hän on työskennellyt peräti 13 vuoden ajan, vuodesta 2005 vuoteen 2018, Suomen taitoluisteluliiton sääntö- ja kilpailujärjestelmäryhmässä. Tämän jälkeen hän on ollut liiton yksinluistelun lajiryhmässä määrittämässä ja tarkistamassa muun muassa maajoukkueen ja nuorten maajoukkueen valintakriteerejä. Lajiryhmä tekee myös esitykset Suomen arvokilpailuedustajista. Työ liiton huippuluistelun parissa auttaa häntä auttamaan myös omia luistelijoitaan siinä, mitä kussakin vaiheessa luistelu-uraa tarvitaan. Hän on ollutkin useamman suomalaisen SM-juniorin ja SM-seniorin, esimerkiksi vielä näinäkin päivinä huipputasolla kilpailevien Juulia Turkkilan ja Oona Ounasvuoren valmennustiimeissä.

Lajin tulevaisuudennäkymiin vaikuttamassa

Olga Baranova on myös tuttu nimi ISU:n teknisen komitean teknisten spesialistien listalla. Hän on toiminut tehtävässään muun muassa vuoden 2014 talviolympialaisissa Venäjällä, Sotšissa, ja vuosittain kaikissa taitoluistelun arvokisoissa kuten PM- EM- ja MM-kilpailuissa. Tekniseksi spesialistiksi nimeäminen on arvokas kunniatehtävä, joka antaa myös paljon pohjaa omalle valmennustyölle Helsingin Luistelijoissa.

Roolissaan teknisenä spesialistina Olga osallistuu ISU:n seminaareihin ja edistää hänelle annettuja tehtäviä. ISU:n tekninen komitea käy myös keskusteluja tulevaisuudesta ja siitä, mihin suuntaan lajia on tarve viedä. Olga kertoo, että kaudelle 2020–2021 ei ole luvassa juurikaan kansainvälisiä sääntömuutoksia, mutta erilaisia teemoja on työpöydällä. Yksi keskustelussa olevista asioista on naisten senioritason kilpailuihin vaadittavan ikärajan tarkistaminen.

ISU:n asiantuntijatiimissä toimiminen auttaa Olgaa ennakoimaan myös sitä, millaisia muutoksia ja tarpeita omien luistelijoiden urapolulla on tiedossa.

Olga BaranovaLuistelutaustaa voi hyödyntää monin tavoin

Olga on seurannut ylpeänä entisten valmennettaviensa innostusta jatkaa uraa Helsingin Luistelijoiden tuntivalmentajina. Taitoluistelijan aktiivinen kilpailu-ura päättyy usein lukion jälkeisten opintojen alkamiseen, mutta taustaa voi hyödyntää tulevissa tehtävissä valmentajana, koreografina, tuomarina – tai teknisenä spesialistina Olgan tavoin.

Olga itse aloitti aktiivisen harjoittelun ja kilpailemisen Moskovassa 5-vuotiaana. Kilpailu-uraa kesti 19-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen Olga siirtyi avustavan valmentajan tehtäviin. Tämä sytytti hänen innostuksensa liikuntatieteisiin. Hän on valmistunut alun perin vuonna 1987 Moskovan liikuntatieteellisestä yliopistosta ja tehnyt lisäksi suomalaisen liikuntatieteiden maisteritutkinnon Jyväskylän yliopistossa.

Helsingin Luistelijoissa ollaan käynnistämässä mentorointiohjelmaa, johon toivotaan jo uransa lopettaneita kilpaluistelijoita jakamaan kokemuksiaan nykyisten kilparyhmäläisten kanssa. Olga painottaa, että liikkeelle lähdetään kevyesti. Mentorointi ei vaadi supertaitoja ja -tietoja. Omat kokemukset ja avoin mieli riittävät. Mentorointisuhteen etuna ovat sen epämuodollisuus  ja tasa-arvoisuus, mikä antaa mentoroitavalle nuorelle kilpaluistelijalle mahdollisuuden keskustella häntä koskettavista aiheista rennosti henkilön kanssa, jonka oma kilpailu-ura ja siihen liittyvät kokemukset ovat yhä tuoreessa muistissa. Keskustelun aiheena voi olla vaikkapa jännittäminen kilpailutilanteessa ja miten sitä voi helpottaa.

Sinustako mentori? Ota yhteyttä 

Menestyksen salaisuutena terveys ja unelmat

Olgalle tärkeintä on, että luistelijat pysyvät terveinä. Hän painottaa kehonhuollon merkitystä ja järkevää harjoittelua, jossa palautumiselle annetaan aikaa; fyysinen kehitys tapahtuu levon aikana. Myös ravitsemukseen panostaminen on tärkeää. Ravinnon pitää olla oikeanlaista ja sitä pitää olla riittävästi, että luistelija jaksaa tehdä töitä. Helsingin Luistelijoiden urheilijat ja heidän vanhempansa osallistuvatkin säännöllisesti ravitsemusluennoille, jossa muistutetaan perusasioiden tärkeydestä.

Toinen Olgan sydäntä lähellä oleva teema on yksilöllisyys. Vaikka seurassa harjoittelu tapahtuu ryhmässä, on tärkeää, että jokaiseen luistelijaan keskitytään yksilönä; se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä ole parhaaksi toiselle. Helsingin Luistelijat seurana pyrkii myös pitämään ryhmät kohtuukokoisina, jolloin luistelijakohtainen ohjaus on mahdollista ja harjoittelu turvallista.

Kaikessa tavoitteellisessa tekemisessä pätee kuitenkin isompi ajatus, jonka Olga kiteyttää sanoihin ”unelmoi, haasta itsesi, toteuta”.

Kiinnostaisiko sinua yksinluistelu kilparyhmissämme?

Katso, mitä voimme tarjota ›

Ota yhteyttä:

Olga Baranova, olga.baranova(at)hl.fi, puh. 045 164 0904 

Johanna Vainio-Pyykkönen, johanna.vainio(at)hl.fi, puh. 045 874 6212

Tutustu yksinluistelun valmennustiimiin

Olga Baranova
Johanna Vainio-Pyykkönen
Amanda Meling
Peppi Larjamo
Elina Järvinen
Pirjo Kuha