Yksi tykkäsi vauhdista, toinen hippaleikeistä, kolmas muistaa näytöksen, neljäs innostui musiikista… Luistelijoidemme muistot luistelukoulusta kertovat taitoluistelun monipuolisuudesta; syitä innostua ja ihastua on monia.
Järjestämme keväisin ja syksyisin luistelukouluja useilla helsinkiläisillä jäähalleilla ympäri kaupunkia. Kevään 2021 luistelukouluajat ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä:
Luistelukouluilla on seuratoiminnalle suuri merkitys, mutta yhtä tärkeää luistelutaito ja sen mukanaan tuoma oppimisen ilo on pienelle luistelijallekin. Seurojen luistelukoulujen valmentajat ovat innostavia ja erittäin osaavia ja lisäkäsinä heillä on kannustavia luistelukouluohjaajia. Eipä siis ihme, että luistelukoulusta saatu kipinä saattaa kantaa pitkälle harrastus- ja kilpauralle, jopa maailman huipulle.
Kolmen taitoluistelulajin koti
Seurana tarjoamme yhteisen kodin kolmelle taitoluistelulajille, yksinluistelulle, jäätanssille ja muodostelmaluistelulle. Luistelukoulu antaa hyvän pohjan niihin kaikkeen, eikä pieni luistelukoululainen voi etukäteen tietää mistä lajista itsensä löytää. Jotkut päätyvät luistelukoulusta heti elämänsä ainoan oikean rakkauden, yhden ja tietyn taitoluistelulajin pariin, toiset taas vaihtavat lajista toiseen ja löytävät sekä itsestään että taitoluistelusta uusia puolia. Eikä taitoluistelu ole luisteluun hurahtaneelle ainoa vaihtoehto, sillä luistelukoulusta saa hyvän vauhdin myös muihin jäälajeihin.
Harrastuspaikat vaihtuvat, seurat niiden mukana, tulee uusia valmentajia, uusia harjoittelukavereita… Jotkut siirtyvät valmentajiksi tai luistelukouluohjaajiksi itse tai päätyvät urallaan seuratoiminnasta vastaaviksi. Tarinoita on yhtä monta kuin luistelijaa. Siinä samalla luisteluperheeseen kuuluville kertyy ystäviä ja tuttavia ympäri Suomen ja eri puolelta maailmaa.
Tämä kaikki sen jälkeen, kun pieni ihminen astuu jäälle ja rakastuu lajiin. Sysäyksenä voivat olla luistelukouluvihkoon kertyvät tarrat, uuden oppimisesta kielivät värilliset nauhat luistimissa – tai luistelukoulun näytös, huumaavaan jännittävä ja mieleenpainuva…
HL-perheen luistelukoulumuistot
Anu ja Eeva
Anu ja Eeva ovat Helsingin Luistelijoiden omia kasvatteja ja seuran nykyistä henkilökuntaa: Anu on luistelukoulun vastuuvalmentaja ja Eeva seurakoordinaattori.
Anu kertoo luistelu-uransa alkaneen vuonna 1989 komeasti Helsingin jäähallin areenalla järjestetystä luistelukoulusta. Kauheasti muistikuvia tai valokuvia hänellä ei ole jäljellä, mutta kivaa hän muistaa olleen. Kutsu luistelukoulua seuraavaan ryhmään irtosi nopeasti, mutta Anua ujostutti niin paljon, ettei heti tohtinut siirtoa ottaa vastaan. Sittemmin turha ujostelu jäi, ja laji vei muodostelmaluistelun pariin ja Marigold IceUnityn riveissä maailman huipulle asti.
Eevasta piti tulla uimahyppääjä ennen kohtalokasta sunnuntaita Oulunkylän jäähallissa. Kävi nimittäin niin, että Eeva aloitti luistelukoulun samalla sunnuntain aamuvuorolla, joka on edelleen Helsingin Luistelijoiden käytössä, ja rakastui lajiin saman tien. Laji on tuonut urheilu-uran ja työpaikan: Eeva laskee olleensa seurassa 30 vuotta, joista 10 vuotta töissä toimistolla. Luistelukoulumuistoista kirkkaina ovat jääneet mieleen ryhmämerkkinä käytetyt pastellinsävyiset froteeponnarit ja seuran verkkatakin hihaan kerätyt taitomerkit.
Ada
Helsingin Luistelijoiden yksinluistelupuolella Noviisi-sarjassa kilpaileva Ada muistaa luistelun olleen aina tosi hauskaa, eipä hän kai muuten olisi lajia jo yli kymmenen vuotta harrastanutkaan. Espoon Taitoluisteluklubin luistelukoulusta mieleen on jäänyt myös ystäväluistelu. Ada ei ole muistojensa kanssa yksin, sillä ystävä-, nalle- ja pukuteemaiset luistelut riemastuttavat yhä pieniä luistelijoita.
Alisa
Alisa eli ystävien kesken ”Sissi” aloitti luistelun Helsingin Luistelijoiden luistelukoulussa Malmilla. Nykyään yksinluistelun Debytantti-sarjan luistelija muistaa, että parasta luistelukoulussa oli, että sai ja pystyi luistelemaan lujaa! Neljän luistelukoulukuukauden jälkeen vauhtityttö siirtyikin jo Piruetit-kehitysryhmään.
Arina ja Jussiville
Arina on Kouvolan Taitoluistelijoiden luistelukoulun lahja suomalaiselle luisteluperheelle. Arinaa luistellussa kiehtoi vauhti, vapaus ja uuden oppiminen. Kaatumiset eivät pelottaneet, ja isompien luistelijoiden näkeminen jäähallilla vain ruokki halua päästä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Yksinluistelu vaihtui jäätanssiin, kun kohtalo johdatti hänet Helsingin Luistelijoita edustavan jäätanssikonkarin pariksi.
Jussiville on poikkeus luistelukoulumuisteloissa: hän aloitti lajin niin myöhään, korkeassa 11 vuoden iässä, ettei käynyt luistelukoulua. Hän päätyi lajin pariin puolivahingossa viettäessään siskonsa luisteluharrastuksen takia aikaa jäähallilla. Kuopion Taitoluistelijoiden silloinen valmentaja patisti pojan jäälle, ja yllätyksekseen Jussiville huomasikin tykkäävänsä luistelusta. Perinteisen luistelukoulun sijasta Jussiville hyppäsi siis suoraan tositoimiin saadakseen muun ryhmän kiinni. Yksinluistelijasta kuoriutui myöhemmin jäätanssija, joka on päässyt edustamaan myös EM- ja MM-jäille.
Annemarie
”Pää, olkapää, peppu, varpaat”! Annemarie, tunnettu myös nimellä ”Nasu”, lyö luistelukoulumuistojen pöytään ehdottoman hitin. Kuinka moni muu muistaa aloittaneensa luistelukoulutuntinsa tällä ikivihreällä? Rallatus tuli Annemarielle tutuksi Helsingin Luistelijoiden luistelukoulussa Paloheinässä. Sittemmin luistelija kävi vielä muodostelmaluistelukoulussa Salmisaaressa. Muokkakipinä kuljetti Annemarien huipulle asti, Marigold IceUnityn – faneille MIUn – riveihin. Joukkue on Suomen menestynein lajissaan, ja vuosien saatossa sille on kertynyt Suomen-mestaruuksien lisäksi 5 maailmanmestaruutta.
Emma ja Lucas
Helsingin Luistelijoiden jäätanssin tuore Junior-pari, yksinluistelutaustaiset Emma ja Lucas, ovat molemmat aloittaneet luistelun helsinkiläisten taitoluisteluseurojen luistelukouluissa, Emma Helsingin Luistelijoissa ja Lucas Oulunkylän Taitoluisteluklubissa. Emma muistaa kevätnäytöksen kivoimpana ja ehdottomasti jännittävimpänä tapahtumana luistelukoulussa. Lucas puolestaan fiilistelee lämmöllä luistelukoulun hippaleikkejä.
Emilia
Järvenpään Taitoluistelijoiden luistelukoulusta Emilia muistaa, että aivan parasta oli saada ensimmäiset taitoluistimet. Sen jälkeen taitoluistimia onkin kulutettu useampi pari; Emilia on Helsingin Luistelijoiden yksinluistelun edistyneimpien ryhmän luistelija, ja hän kilpailee Junior-sarjassa.
Enna ja Oskari
Enna ja Oskari ovat Helsingin Luistelijoiden luistelukoulujen kasvatteja, jotka ovat löytäneet jäätanssin salat. Näillä Advanced Novice -sarjan luistelijoilla on jäällä hyvä svengi. Enna muistaa pitäneensä luistelukoulun alkuleikeistä ja tansseista, ja Oskarin mielestä musiikin rytmiin luistelu on ihan parasta koko luistelussa.
Hilda ja Urho
Helsingfors Skridskoklubbin luistelukoulussa musiikkiluistelusta aikoinaan suuresti nauttinut Hilda on nykyään Advanced Novice -tason jäätanssija parinaan Järvenpään Taitoluistelijoiden luistelukoulussa terän käytön makuun päässyt Urho. Urho pitää luistelukoulun ehdottoman parhaina ja mieleenpainuvimpina muistoina näytöksiä. Show-mies, kuten luistelukoulukuvasta näkyy. Urho toimii myös ohjaajana Helsingin Luistelijoiden luistelukoulussa Hernesaaressa keväällä 2021.
Juulia ja Matthias
Suomen mestaruuksia yksinluisteluvuosinaan voittaneet Juulia ja Matthias ovat nykyään suosittu ja menestynyt maajoukkuetason jäätanssipari. Kukapa olisi tätä osannut ennustaa silloin, kun Matthias tykkäsi leikkiä Kuka pelkää jäämiestä? -leikkiä Helsingfors Skridskoklubbin luistelukoulussa? Juulian muistikuviin Helsingin Taitoluisteluklubin luistelukoulusta on puolestaan jäänyt, miten tärkeää hänelle oli alusta asti saada mekko jäälle päälle.
Nea
Nea löysi luistelun ilon Helsingin Luistelijoiden luistelukoulussa – ja ilon kautta mennään yhä, nyt soolojäätanssin Intermediate Novice -sarjassa.
Penni
Helsingin Luistelijoiden yksinluistelun Junior-ikäinen kilpaluistelija Penni kertoo uuden oppimisen olleen kivaa luistelukoulusta aina näihin päiviin. Selkein muistikuva aika kaukana olevasta luistelukouluajasta on se, kun luistimeen kiinnitettiin oranssi nauha merkiksi siirrosta uuteen ryhmään. Myös seuran näytökset ovat olleet kauden kohokohta alusta asti: Pennin ensimmäinen rooli Helsingin Luistelijoissa oli lumihiutale luistelukoulun jouluesityksessä.
Sara
Helsingin Luistelijoiden luistelukoulussa Pirkkolassa 2004–2005 luistelutaitonsa saanut Sara mainitsee parhaiksi muistoikseen kaiken uuden oppimisen ja leikit. Hänen ryhmällään oli luistimessa hopeinen rusetti, mikä oli ”niin mageeta”. Myös ensimmäinen kerta HL:n jääshow’ssa – Matka maailman ympäri 80 päivässä – on painunut pysyvästi muistiin. Saralla on menossa jo viides kausi maineikkaassa muodostelmaluistelujoukkueessa Marigold IceUnity.
Yuka ja Juho
Maajoukkue-edustajat, Yuka ja Juho, ovat olleet myös yksinluistelijoita, mutta edustavat nyt Helsingin Luistelijoita kansainvälisen tason jäätanssijoina. Juho kävi luistelukoulunsa kotikaupunkinsa Lappeenrannan omassa seurassa, Lappeenrannan Taitoluistelijoissa. Pienenä luistelukoululaisena Juho piti uusien juttujen oppimisesta ja leikeistä, mutta ”ehdottomasti parasta oli saada jokaisen tunnin jälkeen tarra luistelukouluvihkoon”.
Ei Juho itse, eikä kukaan muukaan, olisi osannut luistelukouluaikoina kertoa, että hän saisi vielä jäätanssiparikseen Tokiossa Musashino Figure Skating Clubissa pohjaoppinsa saavan Yukan. Kuusivuotias Yuka oli nähnyt televisiossa luistelua ja halusi oppia tekemään yhtä vauhdikkaita piruetteja. Hän myös rakasti luisteluun kuuluvia söpöjä esiintymisasuja. Innostunut tyttö pääsi aloittamaan luistelun edistyneiden luistelijoiden kanssa samassa ryhmässä, mikä vain ruokki intoa entisestään. Sama into vei hänet myöhemmin yksinluistelusta jäätanssiin ja Vancouverin kautta Helsingin Luistelijoihin…
*
Kuka tietää, millaisia muistoja ja tarinoita tänä keväänä luistelukouluista vielä syntyy.
Tule tekemään uusia luistelukoulumuistoja.
Vielä ehtii ilmoittautua! Katso viikosta 6/2021 alkaen ajat ja paikat:
Kiitos kaikille luistelijoillemme kuvista ja muistoista!