Soolojäätanssi kasvattaa suosiotaan

Julkaistu: 4.11.2020

Maailmalla soolojäätanssissa kilpaillaan tulokkaista senioreihin sekä aikuisten eri sarjoissa. Sunnuntaina 8.11.2020 kilpaillaan Salmisaaressa tulokkaiden ja noviisien sarjoissa 1. valintakilpailu. Lue 9-vuotiaan Elena Jylhäkallion tiestä San Franciscon kautta elämänsä ensimmäiseen soolojäätanssikilpailuun!

Elena Jylhäkallio osallistuu tällä viikolla soolojäätanssin 1. valintakilpailuun ensimmäistä kertaa. Hänen taitoluistelu-uransa alkoi monen muun tavoin luistelukoulusta. Luistelukoulusta Elena eteni jatkoryhmään, kunnes hän löysi tiensä jäätanssin kilparyhmään G5. Jäätanssiin pääsee mukaan myös esimerkiksi 6-9-vuotiaille suunnatun Minidance-ryhmän kautta.

Mutkikas matka

Elena oli 7-vuotiaana G5 –ryhmän nuorin aloittaessaan jäätanssin. Jäätanssissa häntä viehätti erityisesti hyvä ryhmähenki jäätanssijoiden keskuudessa. Ensimmäisellä kaudellaan Elena pääsi esiintymään jäätanssikilpailuissa ja sai näin runsaasti esiintymiskokemusta.

Seuraavan kauden alkaessa Elenan perhe muutti merten ja mannerten yli San Franciscoon. Suomesta saadut valmentajan ohjeet veivät kerran viikossa ryhmäharjoittelutunnille ja kerran viikossa yksityistunnille yleisöjäille hiomaan yksilötaitoja Yhdysvalloille tyypilliseen tapaan. Elenalle tehtiin yksityistunneilla oma vapaaohjelma, jota hän harjoitteli maaliskuulle suunniteltua kilpailua varten. Ensimmäisen jäätanssikauden esiintymispuku sopi edelleen, joten se saisi kelvata kisapuvuksi. Äiti Mervi Jylhäkalliokin pääsi mukaan yleisöjäille musiikinsoittajan roolissa kun Elenan piti harjoitella itsenäisesti tunneilta saamiaan ”kotiläksyjä”.

Koronaviruspandemia sotki kuitenkin suunnitelmat ja kilpailupäivänä Elena perheineen lensi kilpailemisen sijasta Suomeen. Pian Elena oli kuitenkin taas luistelussa mukana, nyt jäätanssin etäharjoituksissa ehtiessään, sillä koulunkäynti San Franciscoon jatkui lukuvuoden loppuun etäyhteydellä iltaisin.

Kun jäälle taas päästiin kesäkuussa, oli Elena innokkaasti mukana harjoittelemassa tulokkaiden kauden kuviotansseja, hollantilaista valssia ja canasta tangoa, sekä vapaatanssia. G5-ryhmän harjoituksiin kuuluu kolmesti viikossa jääharjoittelua, lapsille sopivaa fysiikkaharjoittelua ja showtanssitunti. Elena kertoo, että jäätanssiharjoituksissa ihan parasta on piruetit, vapaatanssin harjoittelu ja pakolliset tanssit.

Kilpailupäivä lähenee

Lokakuussa 2020 tulokkaat kutsuttiin tuomarikatselmukseen testaamaan pakollisten kuviotanssien taitamista autenttisissa olosuhteissa, sillä kuviotanssiaskeleista pitää osata esittää vähintään 50% kilpailullisen tason saavuttamiseksi. Äiti oli tehnyt Elenalle nyt toiveiden mukaisen jäätanssipuvun, ja jännitys ennen tilaisuutta oli korkealla. Harjoittelu oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja Elena läpäisi testit. Osallistuminen soolojäätanssijoiden 1. valintakilpailuun 8. marraskuussa 2020 oli totisinta totta! Elena toivoo kisoilta, että siellä olisi kivaa eikä väkeä tuppautuisi tungokseen saakka.

Elenan San Franciscossa tehty vapaaohjelma joutui romukoppaan, koska sitä olisi pitänyt muokata ja pidentää ollakseen sopiva tulokkaille, eikä Elena innostunut ajatuksesta. Tulokkaille on luotu kaksi vapaatanssikoreografiaa, toinen tytöille ja toinen pojille. Tulokkaiden vapaatanssissa arvioitavia elementtejä ovat piruetti, liuku, askelsarja ja twissel. Vapaatanssin musiikkina soi tänä vuonna jäätanssille tyypillisesti svengaava ”Puttin' On The Ritz”. Tulokassarjan kilpailijat esittävät vuorollaan ensin kuviotanssit ja lopuksi vapaatanssin soolona tuomaristolle. Jokaista eri tanssia edeltää sarjan luistelijoiden yhteinen kolmen minuutin verryttely jäällä. Ne luistelijat, joilla kuviotanssin askeleissa on vielä hetken opettelemista, esittävät tässä kilpailussa yhteisen ryhmäohjelmanumeron.

Lisätietoja kilpailusta

Tulokkaiden lisäksi sunnuntaina 8.11.2020 Salmisaaren liikuntakeskuksen jäähallissa kilpaillaan Basic Novice (”debytantit”) ja Intermediate Novice (”noviisit”) soolojäätanssin sarjoissa. Tarkemmat tiedot kilpailusta löytyy kisasivulta täältä. Soolojäätanssin kilpailukausi jatkuu 2. valintakilpailulla joulukuussa ja finaalit käydään Helsinki Trophyssä tammikuun lopussa 2021. Kauden on kruunannut useina vuosina Kööpenhaminassa käytävä isompi kansainvälinen kilpailu Copenhagen Ice Dance Cups huhtikuussa, ja sinne on soolojäätanssijoiden suunta tänäkin keväänä jos olosuhteet sen vain sallivat.

Helsingin Luistelijoiden jäätanssitoimintaan voi tutustua tarkemmin näiltä sivuilta.