Riitta Linna on poissa

3.9.2016

Riitta Linna, 13.9.1922 - 3.8.2016, kuuluu suomalaisen taitoluistelun uranuurtajiin.

Merkittävän uran luistelijana, valmentajana ja vapaaehtoisena uurastajana Helsingin Luistelijoissa tehnyt Riitta Linna nukkui pois lähes 94-vuotiaana 3.8.2016.

Luisteluperheen tyttären Riitan elämä oli kaunoluistelu, myöhemmin taitoluistelu. Riitan isä Edward Linna oli yksi Helsingin Luistelijoiden perustajista vuonna 1908.

 

Riitan oma kilpailu-ura jatkui vuodesta 1933 vuoteen 1956. Hän osallistui ensimmäisiin SM-kilpailuihinsa 12-vuotiaana, luisteli uransa aikana lukuisia SM-mitaleita ja Suomen mestaruuden vuonna 1955. Hän kilpaili ja esiintyi lukuisissa tilaisuuksissa ympäri maata muun muassa sisarensa Kirsti Linnan kanssa.

Riitta Linnasta tuli valmentaja ja myöhemmin kansainvälinen taitoluistelutuomari. Opetus- ja valmennustyössä vierähti vuosikymmeniä, aina vuodesta 1950 vuoteen 1985. Kilpailemisen jälkeen, kuitenkin jo 1950-luvulla, hän aloitti myös tuomaroinnin luisteluopetuksen ohella.

Riitta Linna kuuluu myös jäätanssin suomalaisopettajiin. Vuonna 1950 ISU oli erottanut pariluistelun ja jäätanssin toisistaan. Laji ehti ensimmäisen kerran MM-kilpailujen ohjelmaan Lontoossa samana vuonna.

Riitta Linna oli harjoitellut sisarensa Kirstin ja Inkeri Soinisen kanssa Lontoossa ja tutustunut siellä jäätanssin perusteisiin. He alkoivat opettaa uuden lajin alkeita kotijäillä. Helsingin Luistelijat järjestivät ensimmäiset jäätanssikilpailut vuonna 1951.

Merkittävimmän työn Helsingin Luistelijoissa Riitta Linna kuitenkin teki pelastaessaan seuran 1960-luvulla, kun oma rata oli jouduttu lopettamaan. Oma rata oli ollut kuin koti HL:lle, eivätkä uudet harjoittelupaikat korvanneet sitä. Tunnit oli pidettävä eri paikoissa Helsingissä, ja Riitta perusti niihin uusia ryhmiä, joita opetti. Kova työ palkittiin 1970-luvulla, kun seura lähti uuteen nousuun ja saatiin vakaalle pohjalle. Seuratyön loppuvaiheessa aloitettiin Helsingin Luistelijoissa muodostelmaluistelu, mutta tämän uuden lajin hän jätti nuoremmille valmentajille.

Suomen Taitoluisteluliitto myönsi Riitta Linnalle kultaisen ansiomerkin vuonna 1980.

Riitan kymmeniä vuosia jatkuneen vapaaehtoisen uurastuksen innoittamana luistelun parissa erilaisissa tehtävissä on edelleen useita eri sukupolvien henkilöitä, jotka Riitan muistavat.

 

 

 

Jaa