Jääshow Tie tähtiin 29.-30.3.2020: Eevan tuhat ja yksi työtä

Julkaistu: 1.3.2020

Eeva RipattiHelsingin Luistelijoiden ensimmäinen jääshow oli vuoden 1988 Peter Pan. Sen jälkeen seuran upeasta näytöksestä on tullut suosittu spektaakkeli, joka on vuodesta toiseen täyttänyt Helsingin jäähallin ihastuneesta yleisöstä. Vuoden 2020 jääshow Tie tähtiin saa ensi-iltansa 29.3.2020 klo 16.

Näytöksen toteuttaminen yhdistää koko seuraa luistelijoista valmentajiin, äitejä, isiä, isovanhempia ja sisaruksia unohtamatta. Esiintyjien lisäksi tarvitaan käsikirjoittajia, puvustajia, maskeeraajia, koreografeja… Eikä lankoja voi päästää putoamaan hetkeksikään. Kysyimme näytöstiimin vetäjältä, seurakoordinaattori Eeva Ripatilta, millainen on hänen henkilökohtainen suhteensa perinteiseen näytökseen ja mitä kaikkea tapahtuman toteuttaminen vaatii.

 

 

 

 

 

 

Suomen suurin jääshow

Miesten muodostelmajoukkue IceMen United kunnostautui vuonna 2018 Lontoon bobbyina.
Miesten muodostelmajoukkue IceMen United kunnostautui vuonna 2018 Lontoon bobbyina.

 

Miksi Helsingin Luistelijoiden jääshow kannattaa nähdä?

Eeva: Jääshow kannattaa tulla katsomaan, koska kyseessä on tarinallinen koko perheen tapahtuma, jota myös aivan pienimmät jaksavat yleensä seurata. Tie tähtiin on luistelijamäärältään Suomen suurin jääshow, joka voittaa monet kansainvälisetkin tuotannot tarinallisuudellaan ja luistelijoiden monimuotoisuudella. Jäällä nähdään seuran kilpaluistelijoita muodostelmaluistelun ja jäätanssin maailman huippuihin, erilaisia harrastus- ja kehitysryhmiä aivan pienimpiin, sydämet sulattaviin luistelukoululaisiin saakka.

Liput saa helposti verkosta osoitteesta lippu.fi.

Valokeilasta taustavoimiin

Eevan pitkään jääshow-uraan mahtuu monenlaista tehtävää ja värikkäitä muistoja.
Eevan pitkään jääshow-uraan mahtuu monenlaista tehtävää ja värikkäitä muistoja.

Mikä oli ensimmäinen näytöksesi esiintyjänä? Entä suunnittelijana?

Eeva: Ensimmäinen show esiintyjänä oli Aladdin 1992. Aloitin luistelun heti vuonna 1991 esitetyn Pienen Merenneidon jälkeen. Siitä lähtien olen ollut jokaisessa jääshowssa mukana, yhdessä jääshowssa hoidin maskeerauksen siskoni kanssa, kun olin estynyt luistelemaan.

Tulin töihin seuraan vuonna 2010, jolloin vastuulleni tulivat kaikki tapahtuman käytännönjärjestelyt ja vapaaehtoisten ohjaus. Anu ”Jääskis” Oksanen toimi tuolloin näytöksen luovana johtajana ja vastasi kaikesta jäällä tapahtuvasta.

Vuonna 2016 nähtiin Jääsatu Ruusunen, jonka jälkeen Jääskis siirsi näytöksen ohjat näytöstiimille. Olen toiminut siitä lähtien näytöstiimin vetäjänä.

Vuoden mittainen projekti starttaa teeman valinnalla

Monipuolinen, tarinallinen teema mahdollistaa riittävän määrän rooleja.
Monipuolinen, tarinallinen teema mahdollistaa riittävän määrän rooleja.

 

Jääshow on perinteisesti ollut keväisin? Milloin seuraava show otetaan työpöydälle?

Eeva: Seuraavan jääshown suunnittelu alkaa aina heti edellisen päätyttyä. Näytöstiimi pitää keskenään palautepalaverin pikimmiten shown jälkeen ja samassa palaverissa ruvetaan kartoittamaan seuraavan vuoden teemaa. Tavoitteena on, että teema on lyöty lukkoon ennen kesää ja ajatus mainosjulisteen sisällöstä on saatu eteenpäin.

Mikä ohjaa teeman valintaa?

Eeva: Teeman valintaa ohjaa se, minkälaista palautetta on saatu edellisestä jääshowsta ja mitä on jo aiempina vuosina esitetty. Näytöstiimin kesken heitellään ideoita ja ajatuksia, lopulta teemaksi valitaan se mistä innostutaan eniten ja nähdään että saadaan luotua ryhmille tarvittava määrä rooleja. Ajatus on ettei jo kertaalleen esitettyjä tarinoita tehdä uudelleen ilman erityistä syytä.

Kilpailujen ja näytösroolitusten palapeli

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis olivat Lumikin (2017) päätähdet.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis olivat Lumikin (2017) päätähdet.

 

Mikä on ohjelman suunnittelussa haasteellisinta?

Eeva: Itse tarinan suunnittelussa haastavinta on löytää ohjelmanumeroihin ja tunnelmaan sopivat musiikit sekä varmistaa että tarina kulkee loogisesti eteenpäin pitäen katsojan mielenkiinnon yllä. Spiikkejä täytyy olla tarpeeksi, mutta ei liikaa ettei tarinan tunnelma katkea.

Tämän kokoisessa seurassa todellisen haasteen luo myös luistelijoiden määrä ja ennen kaikkea se, että kilpailut pyörivät taukoamatta koko kauden ajan eikä alkukaudesta pystytä sanomaan ketkä luistelevat missäkin kilpailussa näytöksen aikaan. Osaan roolituksista joudutaan siis miettimään useita eri vaihtoehtoja, joista yksi valitaan sitten kun tiedetään, ketkä ovat mitenkin paikalla.

Näytös luodaan meidän niin sanotusti perustyön ohella, joten vaatii näytöstiimiltä tarkkaa ajanhallintaa ja rautaisia hermoja luoda tämän koko luokan show joka vuosi uudelleen yhtä laadukkaasti. Myös Helsingin Jäähallin tilat ovat käyneet seurallemme hiukan turhan ahtaiksi, mutta hyvällä yhteishengellä ja ohjeistuksella tästäkin selvitään hienosti vuosi toisensa jälkeen.

Luovia ideoita ja palkitsevia kokeiluja

Tulikärpäset
Vuonna 2019 osallistettiin myös yleisö: tulikärpäset tuikkivat katsomossa.

 

Mikä on näytöksen tekemisessä hauskinta?

Eeva: Hauskinta on yhdessä tekeminen ja uuden luominen. On mahtavaa nähdä valmis jääshow, joka yleensä sujuu varsin hienosti. Uusien ideoiden tuominen on joskus jopa hiukan jännittävää, vaikka tiimi näytöskonkareista koostuukin.

Viime vuonna esimerkiksi päätettiin vihdoin ryhtyä ajatuksesta tekoihin ja osallistaa yleisöä täysin uudella tapaa ensimmäisen puoliajan lopulla Robin Hoodin ja Marian-neidon lähtiessä karkumatkalle. Oli mahtavaa nähdä, kuinka katsomossa syttyivät kännyköiden valot yksi toisensa jälkeen – jäällä tulikärpäsinä luistelevat iki-ihanat luistelukoululaisemme saivat taustakseen todella kimaltavan tulikärpästen parven. Koko näytöstiimi kirjaimellisesti tuuletti kulisseissa, kun yleisö tuikki valoista.

Robin Hoodiin lisäsimme myös spiikkejä ja lajien yhteisiä numeroita huomattavasti aiempaa enemmän, jotta esityksestä tulisi vielä tarinallisempi ja katsojan olisi helpompi seurata tapahtumia. Muutos toi aikalailla haasteita näytöksen kokoamiseen, mutta lopputulokseen olimme todella tyytyväisiä. Juuri näistä kolmesta uudistuksesta olemme saaneet kaikkein eniten positiivista palautetta ja samalla linjalla pyrimme jatkamaan.

Organisointi
Organisointi ja koordinointi ovat näytöstiimin taikasanoja.

 

Vuonna 2020 Jääshow Tie tähtiin

Tie tähtiinTie tähtiin saa ensi-iltansa 29.3.2020.

Älä anna pelon estää tekemästä sitä mitä rakastat.

Kaupungissa on kuuluisa teatteri, jonka loiston päivät ovat ohi ja katsojat ovat kaikonneet. Teatterinjohtaja Koala on surullinen ja päättää järjestää kykyjenetsintäkilpailun pelastaakseen teatterin sulkemiselta. Teatterin eteen ilmestyy seuraavana päivänä pitkä jono tähteydestä haaveilevia. Koe-esiintymisten jälkeen finalistit ovat selvillä ja todellinen kilpailu tähteydestä voi alkaa. Vanhassa teatterissa on paljon kunnostamista eikä kommelluksilta vältytä. Lopulta kuitenkin nähdään toinen toistaan upeampia esityksiä. Tule mukaan valitsemaan show'n suurin tähti!

Lue lisää: https://hl.fi/tietahtiin

Osta liput: https://www.lippu.fi/artist/helsinginluistelijatry/