Jäätanssin kuulumisia; esittelyssä Yuka & Juho

Julkaistu: 11.6.2019

Jäätanssin uusi kausi alkoi 1. toukokuuta 2019. Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta katse on jo tulevassa kisakaudessa. Hahmotellaan tulevan kauden virstanpylväät yhteiselle tekemiselle, peruskuntoa kasvatetaan, mahdolliset parien sopivuuteen liittyvät asiat tarkistetaan ja laaditaan suunnitelmia uusille ohjelmille. Pohditaan tavoitteita ja mitä niiden saavuttamiseksi tarvitaan.  

Senioreiden maajoukkueeseen onkin pitkästä aikaa useampi tulija, joten 1. SM-valintakisa Porvoossa 5.-6. lokakuuta on jäätanssifanin kotimaisen kauden ensimmäinen etappi. Viime vuoden mitalistipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis pääsee suoraan Tikkurilassa 14.-15. joulukuuta luisteltavaan SM-kisaan, mutta Porvoossa uusista tulokkaista näemme ainakin Yuka Oriharan ja Juho Pirisen virallisen ensiesiintymisen Suomessa. Viikkoa myöhemmin 11.-13. lokakuuta luistellaan Finlandia Trophy Espoossa, jonne myös toivomme Helsingin Luistelijoilta useamman parin edustusta. Rytmitanssiin sisältyvä pakollinen tanssi on alkavalla kaudella senioreilla Finnstep ja teemana musikaalit. Lisää Juulian ja Matthiaksen kuulumisia voi lukea SkatingFinlandin artikkelista.
 

Esittelyssä Yuka – Juhon uusi pari

Yuka Orihara, tuttavallisemmin Yuka, muutti hiljattain Suomeen ja edustaa Juho Pirisen kanssa Helsingin Luistelijoita jäätanssin seniorisarjassa. Hän on kotoisin Tokiosta. Hän aloitti taitoluistelun 6-vuotiaana äitinsä innostamana ja hurahti lajiin samoin tein. Alkuun monen muun tytön tavoin motivaatio löytyi luistelun hauskuudesta, hienoista puvuista, esiintymisistä ja erityisesti pirueteista. Jääaika oli Tokiossa kortilla, mutta Suomen tapaan koulun ja vanhempien joustaminen mahdollisti tavoitteellisen harjoittelun.
 

Lajin valinta

Alkuun monen muun tavoin Yuka harjoitteli yksinluistelua, kunnes hänen valmentajansa ehdotti hänelle pariluistelua. Yukaa viehätti ajatus yhdessä luistelemisessa, joten hän kokeili pariluistelua harjoitusleirillä USAssa. Hänen jäätanssitaustainen valmentajansa ehdotti Yukalle myös jäätanssin kokeilemista, ja koska se oli niin hauskaa, hän päätti aloittaa jäätanssin yksinluistelun rinnalla jäätanssivalmentajan johdolla. Kahden lajin harjoitteluaikataulujen yhteen sovittaminen miljoonakaupungissa oli kuitenkin monimutkaista, mutta myös jäätanssi- ja yksinluisteluluistinten vaihtelu toi omat ongelmansa. Jäätanssiterät tuntuivat alla koko ajan helpommilta, ja luistelu hyppyterillä muuttui pikkuhiljaa vaikeammaksi. Vuoden ajan hän harjoitteli molempia lajeja, mutta arjen raskaus pakotti tekemään valinnan. Yuka valitsi jäätanssin, mutta harjoitteluolosuhteet tavoitteelliselle harjoittelulle pysyivät ongelmana, joten jäätanssiura japanilaisen parin kanssa päättyi toisen kauden jälkeen.
 

Kansainvälinen ura

Vaikeuksista huolimatta Yuka halusi kuitenkin jatkaa tavoitteellista jäätanssiuraa ja etsimisen jälkeen ratkaisu löytyi Vancouverista. Hän löysi kanadalaisen parin itselleen, otolliset harjoitteluolosuhteet Megan Wingin ja Aaron Lowen valmennuksessa Vancouver Ice Dance Academyssa ja pystyi osallistumaan japanilaiseen lukioon etäopetuksessa Kanadasta käsin. Valitettavasti hyvin alkanut yhteinen taival kanadalaisen parin kanssa päättyi tänä keväänä luistelun ulkopuolisista syistä ja Yuka luuli jo hetken luistelu-uransa päättyvän tähän pisteeseen. Kuin ihmeen kaupalla hän kuitenkin kuuli valmentajiltaan, että Suomessa olisi senioritason jäätanssijoita vailla paria. Tilanne oli uskomaton – hänhän tiesi Suomesta vain Muumit ja Kiira Korven! Hänen äitinsä kannusti Yukaa kuitenkin kurkistamaan tämän kortin ennen unelmistaan luopumista, ja niin Yuka saapui Suomeen kokeilemaan yhteistä tekemistä Helsingin Luistelijoiden Juho Pirisen kanssa. Juhon kanssa luistelu sujui paremmin kuin hän oli uskaltanut edes toivoa, joten Yuka teki päätöksen katsoa minne heidän yhteinen jäätanssipolkunsa vie.
 

Uusi alku Helsingin Luistelijoissa

Yuka ja Juho ovat pistäneet töpinäksi ensimmäisen yhteisen kuukautensa aikana. He ovat ehtineet Lyoniin Ranskaan tekemään vapaatanssiin koreografian Neil Brownin kanssa, olleet kansainvälisen luisteluliiton ISUn harjoitusleirillä Vierumäellä ja tehneet rytmitanssin koreografiaa Helsingissä Paola Mezzadrin kanssa. Kesäkuussa he suuntaavat Vancouveriin Megan Wingin ja Aaron Lowen valmennukseen kuudeksi viikoksi, kunnes Helsingin Luistelijoiden jäätanssiharjoitukset taas jatkuvat 29. heinäkuuta. Senioripareja valmentava Maurizio Margaglio on Yukan mukaan valmentajana positiivinen ja osaa tehdä jääharjoittelusta nautinnollista, mutta antaa myös hyvin yksityiskohtaista palautetta. Vancouverissa Megan Wing ja Aaron Lowe puolestaan puristavat luistelijoista ”kaiken irti”.

Suomessa Yuka nauttii erityisesti puhtaasta ympäristöstä ja hyvästä ruuasta. Suomalaisten ihmisten sanotaan olevan ujoja, mutta Yukan mielestä eroa kanadalaisiin ja japanilaisiin ei tässä suhteessa ole. Sen sijaan suomalaiset ovat yllättäneet hänet ystävällisyydellään. Uudella kisakaudella Yuka toivoo, että he pystyvät kehittymään Juhon kanssa mahdollisimman paljon ja tarjoamaan suomalaiselle jäätanssiyleisölle seurattavaksi kunnon kilpailun!

 

Kuva: Neil Brown